maanantai 28. toukokuuta 2012

Näyttötutkintotyö II: Mini-muinainen

Olen tässä kevään mittaan koostanut näyttötutkintoon kaikkea tosi hauskaa pientä ja yksityiskohtaista kamaa, kuten tämän 1:12 mittakaavaan tehdyn miniatyyrilaatikon. Idean varastin röyhkeästi Nanan blogista.

Huone ylhäältä kuvattuna
Mini-muinainen tekee kaikkea sitä mitä isompikin esikuvansa: kehrää, karstaa, kertaa, kutoo ja ompelee. Hän myös kuivattaa, kaapii sekä parkitsee ja pehmittää nahkoja, valmistaa kenkiä, punoo lautanauhoja, soittaa kanteletta. Kaikki tarvikkeet ovat esikuviensa kaltaisia pienoismalleja. Nämä on helppo pakata pieneen tilaan ja ottaa malliksi jos josku satun rakentamaan oman nahka- tai kangastyöpajaa.

Pienet karstat
Karstat, värttinä ja lanka-arkku
Modernit karstat ovat puuta ja tarranauhaa, villavasu tuohta, värttinä on tehty napista ja cocktail-tikusta. Arkku on ohutta jämämahonkia. Lanka-arkun langat ovat värjätty suopursulla, lupiinilla, koivulla, kiventieralla sekä veriseitikillä. Ja arkussa on tietty oikeaoppiset viikinkiarkun liitokset, joskaan en viitsinyt alkaa tapittaa liitoksia vaan käytin ronskisti liimaa.

Pystykangaspuut
Rakensin toimivat pystykangaspuut sekä niiden välineistön, miekan ja sukkulan. Painoina kiviä ja niisilankana ompelulankaa. Kude ja loimi ovat itse kehrättyä villalankaa. Yritin tehdä loimen ohuesta ompelulangasta mutta se oli täysin mahdotonta. Kangaspuiden toimintaperiaate on aivan oikea  aloitusvarpaan tehtyjä kiinnitysreikiä myöten, mutta käytännön syistä ylätukki on liimattu kiinteäksi. Näihin loimiin voi oikeasti kutoa pienen palttinsidoksisen villakankaan. 

Sukkula ja lankamiekka


Kuivaustelineessä
 Kas näin nahka kuivuu, ja nahka kuivuu näin. Telineeseen viritin palasen valkohäntäpeuran jalkanahkaa. Olisi mennyt muuten roskiin se palanen. Siitä voi vielä joskus tehdä pienen noitarummun.


Tässä puolestaan täysin toimiva nahanparkitusteline, "räkki", sekä pronssivalettu kaarevateräinen kaapimarauta jolla nahkaa pehmitetään kaapimalla parkituksen jälkeen. Telineessä pehmitettävänä metsähiirentalja. 

Eväspöytä
Mini-muinaisen eväspöydästä löytyy kaikkea tarpeellista: kananmunia käytetään nahan parkituksessa. Samoin pöydällä on pieni sininen öljypullo parkkiaineille (oliiviöljylle). Sipulinkuoriliemellä pystyy värjäämään nahkoja ja lankoja. Leipä puolestaan pitää tekijän voimissaan, samoin kuin harvinaisempi liharuoka (huomatkaa luut ja rikkonaiset munankuoret jätelautasella). Pieni voiveitsi on hakattu messinkinaulasta, lusikka koverrettu Dremelillä. Sininen ja valkoinen kulho sekä öljypullo ovat lasitettua keramiikkaa ja munavasu on veistelty jäätelötikun palasista.

Suutariksi ryhtyi myös hän!
Tässä tehdään ompeleettomia nahkakenkiä, "kurpposia". Työvälineinä rautalankasakset sekä naskali. Kengännauhana kerrattua pellavalankaa

Mini-muinaisen soittoniekan kotiasu on ommeltu pellavasta. Vyönä on ohuesta ompelulangasta punottu lautanauha. Kantele puuta, kanteleen kiinnikkeet rautalankaa sekä kielet kuparilankaa. Valitettavasti kantele ei soi, mutta ihan kaikkea ei voi saada!

7 kommenttia:

  1. Voi vitsi tää on niiiin söpö!! Aivan ihana!
    Sulla on vaikka mitä kivaa värkkäiltynä :D ..ja oot kyllä tosi taitava :)

    Miniatyyrit on muutenkin aivan ihania ♥
    Sain tästä hyvää inspistä tehdä pikkuneitokaiselleni hieman erilainen nukkekoti kun hän kasvaa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitos. Yritys on ainakin kova.

      Miksi odottaa pienen kasvamista, kun voi siinä väliaikana tehdä ihan itselleen vaikka mitä mahtavaa! Pieni voi samalla opetella tekemistä isomman kanssa :D

      Poista
    2. Kyllä neiti varmaan tulee mukana oppiin kaikenlaista mitä touhutaan..ensimmäisenä varmaan yrttejä ja hoivatuotteita ja tietty neiti pitää pukea myös monille markkinoille asianmukaisesti. :D

      Poista
  2. Ai vitsi, tää on hieno, ja arvaa pöllinkö idean ihan heti myös itselleni. HA! Ajattelin jo keskareille kokeilla jotain, mutta saa kattoo, voi tulla hiukan kiire.

    VastaaPoista
  3. Mahtava boxi! Olet hyvin perillä asioista! Nuo karstat pitäs itsellekin tehdä ja värttinä ja...

    VastaaPoista