Lallin Lammastilalta haetut lampaantaljat ovat olleet usean luokkalaisen kevätprojektina. Omaani en ole edes uskaltanut aloittaa, mutta kun kelit kääntyivät sulan puolelle oli ulkona pakkasessa säilytetty talja pakko kaapia puhtaaksi jotta se ei mätänisi. Tässä minua auttoi onneksi reipas luokkatoverini Leena. Pesu, parkinta, avaaminen ja pehmitys jäivät minulle.
Pesin kaavitun taljan ihmisshamppoolla ja kuivattelin turkispuolen huolellisesti föönaamalla ja roikottamalla taljaa lämpöpuhaltimen edessä. Tiiviin lampaanvillan kuivatteluunkin meni useampi tunti, joten mitään ihan nopeaa projektia lampaantaljasta oli turha odottaa. Nahkapuolen piti kuitenkin jäädä ns. makkaranihkeäksi, jotta siihen saisi parkkiaineen tarttumaan.
Talja kuivumassa |
Avausta pikkuisella nahkatyökalulla (ei saa olla terävä) |
Kunnon välineet! |
Kuvissa näkyy ero avaamattoman ja avatun pinnan välillä. Avattu pinta on selkeästi vaaleampaa kuin avaamaton. Tätä prosessia jatketaan pienissä erissä kunnes koko taljan pinta on imenyt parkkiaineen eikä tunnu enää rasvaiselta. Vartti avaamista, vartti kuivattelutaukoa, vartti avaamista, vartti taukoa jne. Parkkiaineiden imeydyttyä annetaan taljan levätä noin vuorokausi jotta seoksen säilövät ainesosat ehtivät vaikuttaa nahkaan.
Avaamisen jälkeen talja voidaan vielä pestä uudestaan mikäli on tarvetta, mutta sitten karvapuoli on kuivatettava huolella uudestaan jotta karva ei mätänisi irti. Tärkeää on kuitenkin saada avatun taljan nahkapuoli jälleen kerran kostutettua makkaranihkeäksi jotta varsinainen pehmittäminen voidaan aloittaa. Tämän voinee suorittaa esimerkiksi taputtelemalla pelkkää nahkapuolta vaikkapa pesusienellä tai pyyhkeillä jolloin talja ei kastu uudestaan. Tämä viimeinen vaihe on vielä tekemättä, nyt talja odottelee kiltisti pehmittämistä pakastimessa. Ehkä vielä joskus...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti