perjantai 28. kesäkuuta 2013

Turun Linnan Tykkimies


Maaliskuussa sain yhteydenoton Turun linnalta. Linnan uuteen näyttelyyn oltiin rakentamassa Pietari Brahen aikaisen hovin pienoismallia, ja sen sisustamiseen kaivattiin taitavia henkilöitä. Sain kunnian osallistua pienoishovin rakentamiseen artesaanin opinnäytetyön merkeissä. Olen keskittynyt parin talven aikana enimmäkseen jalometalleihin joten oli luontevaa keskittää voimavarani linnan asevarastojen täydentämiseen.

Linnan mittakaava teki työstä erityisen haastavan. Olen aiemmin sisustanut miniatyyreja 1:12 mittakaavassa, mutta Brahen aikainen linna rakennettiin 1:24 mittakaavaan, eli puolta pienempään kuin mihin olin tottunut. Linnaprojektin suuruudesta saanee jonkin käsityksen kun sanon, että tuossa minimittakaavassakin koko linnan pituus on liki kolme metriä ja korkeus jotakuinkin 110 senttiä. Asekammari käsitti onneksi vain noin 30x50 senttisen huoneiston, joten urakka ei ollut aivan mahdoton.

Nukkelinnan projektivastaava toimitti minulle jonkin verran referenssitietoja, mutta varsinaisen toteutuksen suhteen minulle annettiin vapaat kädet, joskin ohjeeksi annettiin että historiallisissa autenttisuudessa tuli olla mahdollisimman tarkka. Vinkkejä sain mm. Skoklosterin linnan asevarastoista sekä Turun Linnan tilikirjoista.

Turun linnan vuoden 1641 tileissä linnassa mainitaan mm. 778 muskettia sekä tukihaarukkaa, 1226 paria haarniskoita, 1754 piikkimiehen miekkaa, 998 kypärää, 11 hilparia, 300 pistoolia, 19 rumpua, yksi 6-naulainen tykki, yksi 3-naulainen  tykki, kaksi 1-naulaista tykkiä, neljä kenttätykkiä, yhdeksän falkonettia, 10 kevyttykkiä, neljä kammiotykkiä ja niin edelleen.

Aikaa varuskammarin sisustamiseen meni yllättävän paljon, osittain siksi että kunnianhimoni takia käytin aitoja materiaaleja aina mahdollisuuksien mukaan. Haarniskat olisi voinut taiteilla vaikka askartelumassasta, mutta halusin valmistaa tarvikkeet metallista. Uusi perusnäyttely tulee olemaan esillä linnassa vuosia, jopa vuosikymmeniä, joten halusin töitteni olevan ehdotonta priimaa.

Kirjoitin lyhyen etenemisraportin varuskammarin sisustamisesta myös Turun Linnan omaan blogiin.

Ja koska kuvat puhuvat enemmän kuin tuhat sanaa:

Referenssikuvia tykkien malliksi

Pietari Brahen aito haarniska. Kuvan toimitti S. Väärä.
Linnanrakennuspajalla, suunnitelmaan tutustumassa

Haarniskan aihio, kuparia
Käytin aseiden ja haarniskojen materiaalina pääasiassa kuparia sen edullisen hinnan ja helpon työstettävyyden takia. Kokosin haarniskat useasta palasesta juottamalla sopivia palasia yhteen. Taoin haarniskat ja kypärät lopulliseen muotoonsa pyöreällä punsselilla.

Brahen haarniskaa tehdään
Keihäitä, jalkapuita ja kuparinen tykin aihio
Muskettien piippuputket tehtiin vetoraudalla.

Hopeoitu haarniska poseeraa. Vyönsolki on tehty pronssilangasta ja hopeoitu. Keihäs on tinattu
Pitkät, yksinäiset viikonloput kuluivat omalla työpajalla aseita väännellen
Oma verstaskin sai tulikasteensa tämän projektin aikana. Vietin viikonloppujani sellaisten töiden parissa joihin ei tarvittu koululla olevaa erikoisvälineistöä. Sahaaminen, viilaaminen, punsselointi ja tinaaminen tulivat kevään kuluessa tutuiksi.

Pietari Brahen haarniska ennen hopeointia, juotosharjoitusten aatelia!
Äkkiä laskeskellen Brahen haarniskassa on yhteensä 23 eri juotoskohtaa joista kaikki on tehty erikseen. Heikompaa hirvittäisi!


Linnan viirin aihio aluillaan. Malli on autetnttinen, vuodelta 1650.
Viiriä sahataan. Tarkkaa hommaa kun on naamakin näkkärillä.
Patinoitu viiri tulee linnan katolle
Jätin viiristä vuosiluvun pois järjestäjien pyynnöstä, sillä nukkelinnan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1648, kun Brahen vaimo Kristina Katarina Stenbock oli vielä elossa.

Valamassa minä ja Vilppolan Markku. Neuvottelemme alipaineen tilanteesta.
Joskus tulee niitä mutkiakin matkaan. Keväällä päänvaivaa aiheuttivat epäonnistuneet pronssivalut.

Valua yritetään pelastaa - alipaine falskaa!
Naamasta näkyy: p*skakshan se män. Joskus käy näinkin.
Tekniset ongelmat ja valujen jumalat eivät ainakaan nopeuttaneet kevätpuolen töiden valmistumista. Muutamankin kerran otti päähän, vaan onneksi tällä tarinalla on onnellinen loppu, ja Turun linna sai asevarastoonsa komean pronssitykin!

Pronssivalettu ja toimiva saker-mallinen tykki kuulineen ja ruutisäkkeineen

Olen ihan tolkuttoman ylpeä tästä pronssitykistä. Se nimittäin toimii oikeasti! Latasin tykin pienellä paukkupapatilla ja konfettisilpulla. *PUF*! Mahtava juhlakanuuna!

Nahkakanuuna!
Nahkakanuuna oli käytössä juuri Brahen aikoihin, 1600-luvun alkupuoliskolla. Se oli kevyt ja helppo kuljetettava taistelukentällä mutta kuumeni kovin herkästi.  Kanuunat olivat ohutta kuparia jonka ympärille pingotettiin märkä nahka tukemaan rakennetta. Miniatyyrin valmistin esikuvansa mukaan kupariputkesta ja valkohäntäpeuran raakanahasta. 

Korjattavia tarvikkeita menossa asesepälle
Keihästeline
Seppä ja alasin
Varsinaiset nuket linnalle tilattiin brittiläiseltä nukketaiteilijalta Kate Pinsnetiltä. Asekammariin tarvittiin vielä yksi seppä, joten sain luvan rakentaa tilaan soveliaan nuken. Nukesta ei tarvinnut viimeistellä kuin selkäpuoli, sillä se aseteltiin vitriiniin ahjon ääreen. Keskitin kaiken huomion etenkin nuken alaselän viimeistelyyn (hehe).

Valmis ja kiilloitettu Brahen haarniska mittakaavan kera

Olin saanut suhteellisen vapaat kädet asekammarin sisällön suhteen joten oli luontevaa että pääsin itse myös sisustamaan asekammaria!

Liimaten ja nauraen!
Haarniskat kiinni telineissään

Asekammarin asettelut!
Brahen haarniska ja emaloitu vaakunakilpi paikoillaan
Harjoitusmaali sekä musketit telineissään.
Hopeoidut haarniskat
Asesepän korjattavaksi menevät
Aseseppä työssään.
Asekammari alavasemmalla 


Linnan hopeakamarista
Linna sisältää asesepän tekemän pienen extrabonuksen, aitoa hopeaa. Isompi malja on täyttä 925-hopeaa ja se loppusijoitettiin Pietari Brahen omaan makuukammariin, pienempi kierrejalkainen malja on "vain" hopeoitua pronssia. 

Koko nukkelinna on aivan mahtava projekti jossa näkyy usean ammattitaitoisen tekijän kädenjälki. Ehdottomasti suosittelen tutustumaan. Muutoinkin Turun linnan uusi perusnäyttely on erittäin näyttävä ja eloisa kokonaisuus.

Avajaistungos nukkelinnalla 28.6.2013

Lehtileikkeitä ja uutisvideoita Turun Linnan uudesta näyttelystä:

Turun Sanomat
Turun Sanomien TV
YLE

Nyt uusia haasteita kohti!


12 kommenttia:

  1. Uskomattoman hienoa jälkeä!!! Pitääpä poiketa linnassa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos! Kyllä tässä tämmöinen "äidin" ylpeys on itselläkin päällä.

      Suosittelemme poikkeamaan linnalla jokin arkiaamupäivä, sillä silloin saa yleensä katsella ympärilleen ilman ruuhkaa.

      Poista
  2. Kyllä nyt olet tehnyt kulttuuriteon, onnittelut siitä! Minua kuitenkin eniten viehätti piukat pakarat ja kunnon keihäät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kun ihmiset ymmärtävät hyvän päälle ;)

      Poista
  3. Oli upea kokonaisuus! Ja "but crack" pisti kyllä heti silmään! ;)

    VastaaPoista
  4. Upeaa ja taidokasta työtä, varsinkin haarniska on ihan uskomattoman hieno. Ja koko kokonaisuus, aseseppää myöden :)

    VastaaPoista
  5. Aivan fantastisen upeaa jälkeä! Nostan sulle kesähattuani ja kumarran ;)

    VastaaPoista
  6. Mahtavaa.. liittyin Linnan blogin seuraajaksi jokin aika sitten jo, mutta tämä kertoo enemmän kuin 1000 sanaa - upea juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitosta oikein paljon.

      Turun Linnan oma blogi esittelee kaikkea muutakin kuin pelkkää nukkelinnaa ja on siksi ihan mahtava. Otin vain vapauden esitellä omaa osuuttani hieman tarkemmin kun ei sitä kaikkea kuitenkaan kertavisiitillä ehdi nähdä.

      Poista