perjantai 28. elokuuta 2015

Pieni leikkuulauta katajasta.

Olen puutarhuroinut kesällä ahkerasti. Valitettavasti aina ei mene niinkuin Strömsössä, kuten alla olevasta kuvasta näkee.

"Kasvata itse oma ruokasi. Ole ekologinen ja tiedostava!" Just joo.

Siemenestä kasvatetut jättikeltasipulini olivat lievästi sanoen pettymys. Mutta onneksi tähänkin löytyy ratkaisu: nukketalon asukkaat tarvitsevat myös evästä talven varalle. Ja pienet sipulit tarvitsevat tietysti myös pienen leikkuulaudan. Rakennetaanpa sellainen:

1.) Ota pusikko josta on hyvä valita oksa tai pari. Otin pari katajan oksaa ja yhden omenapuun oksan.


2.) Hio muutama oksansyrjä tasaiseksi ja liimaa tasaiset pinnat toisiinsa. Toista tarvittavan monta kertaa jotta saat aikaan tasaisen liimapuulevyn. Hio levyn kaikki sivut tasaisiksi.

Liimapuulevy

3.) Sahaa liimapuulevy pitkittäissuunnassa noin 3 mm paksuihin pätkiin ja liimaa ne toisiinsa sillai jännästi että puun syykuvio muodostaa rinkuloita valmiille leikkuulaudan pinnalle. Erikeeperi tai joku muu puuliima käy ihan hyvin. Saa pursuta, se lähtee kyllä pois hioessa.

Leikataan ja liimataan!
.
EN SAHANNU TARPEEKS TASASESTI!

4.) Kun palaset ei kuitenkaan ole tasapaksuisia ja hiomista tulee olemaan edessä voi urakkaa helpottaa sähkölaitteilla, kuten nauhahiomakoneella. Tarpeettoman iso työkalu on aina lysti. Koettakaapa itse vaan saada tasoitettua noin 2 mm paksua kappaletta tuollaista liikkuvaa nauhaa vasten. Manikyyrin saa kaupan päälle jos on vähääkään varomaton. En ollut varomaton, olin taitava.

Ainakin tehot riittää!

 5.) Kun sormista loppuu pito on parempi siirtyä käsityökaluihin. Melkein tasaiset leikkuulaudat kannattaa viimeistellä viiloilla ja hiekkapapereilla mahdollisimman tasaisiksi.

Vastahiotut. Vielä on viilausta edessä.

 6.) Kun on viilannut ja hinkuttanut tarpeekseen voi todeta leikkuulaudan valmiiksi. Lopuksi käsittely valikoiduilla pintakäsittelyaineilla. Elintarvikekäyttöön tulevan laudan käsittelyyn suosittelen oliiviöljyä.

Katajaista

7.) Poseeraa internetissä. Vastaanota ihailua.9 kommenttia:

 1. Niiiiiin siistiä! Aivan huippukuva tuo hiomapuuhakuva. Jykevistä vehkeistä tulee rouhea tuntu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin Lontoon kielellä sanotaan: "There's no kill like overkill"

   Poista
 2. Iiik, aaah, kumartelua ja palvontaa! Sä olet ihan super.

  Kuinka voikaan epäonnen jättisipulien (hih hih, sorry, ne ovat melko säälittäviä mutta söpöjä) kasvattamisessa kääntää tällaiseen voittokulkuun. Leikkuulaudat ovat upeita. Pienehkö veitsi vaan puuttuu kuvasta, minne olit sen jättänyt?

  Mulla olis manikyyrin lisäksi nauhahiomakoneen kanssa tullut ainakin sormenjälkien poisto sormenpäistä ellei jopa sormien lyhennys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hähää! Voisin alkaa myydä manikyyrejä tosimiehille ja -naisille :D

   Poista
 3. Ihana leikkuu lauta! Mutta eikö siemenestä kasvatettavan sipulin pitäisi antaa kasvaa kaksi vuotta? Vai onko nämä jo kaksi vuotisia? Anna kuivaa ja takaisin maahan keväällä niin ehkä ensi vuonna on isompia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai saateri. Katoppas kun on amatöörinä eka kertaa sipulia kasvattamassa niin ei tätäkään taas tullut miettineeksi. Mitenkähän noin pienen saisi säilymään talven yli?

   Poista