maanantai 10. maaliskuuta 2014

Galluppi

Koska blogimaailman sosiaalinen paine. Lukee ken tahtoo:

Säännöt:
Kerro keneltä sait haasteen
Ensimmäinen kuva on tärkeä kuva tai pieni kollaasi blogistasi
Haasta ne, jotka mainitset haasteessa

Haaste tuli MiunMaun kautta. Hän on vakiolukija, koruntekijä, blogiystävä.
 

Ensimmäiseksi kuvaksi nappasin käsin tikatun kirgiisimaton. Se ehkä parhaiten yhdistää ne asiat mitä tässä blogissa enimmäkseen olen käsitellyt: historia, materiaalit, taito, kärsivällisyys ja visuaalisesti näyttävät lopputulokset.

YLEISTÄ:

Milloin perustit blogisi?
Aloitin blogin pitämisen niihin aikoihin kun pääsin muinaisteknikan koulutuslinjalle. Halusin valottaa lukijakunnalle ja kaukana asuville ystävilleni sitä arkea mitä käsityöläisten opinnoissa oikeasti kohdataan.

Mistä blogin nimi tulee? Mikä on nimimerkkisi tarina?
Kipene on murresana "pienelle" tai "rahtuselle". Ruoanlaitossa sanottaisiin että "laita kipene suolaa". 

Äidinäitini kutsui minua Kipeneeksi, luultavasti koska olin serkussarjan kitukasvuisin yksilö. Nimi oli aika herttainen ja adoptoin sen pseudonyymikseni aikuistuttuani. Mummon pieni Kipene...

ARKISTO:

Näytä jokin vanhoista bannereistasi:
Banneri? Pitäisikö tässä olla semmoinenkin? En ole näemmä koskaan jaksanut vaivautua.

Viimeisin kommentti, joka sai sinut hymyilemään:
Juuri tuon edellämainitun MiunMaun vastaus kirjoitukseeni missä esittelin ensimmäistä hopeaneulaani (jonka olin tehnyt paksuhkosta hopealangasta) " Langasta? Langasta?! Tangosta, sanoisin mie. Köyhän parsinneula - hopeasta." 


Muutama kuva sinusta vuosien varrelta:
Eiköhän niitä viime vuosien kuvia ole esitelty jo eestä ja takaa. Tos o tommoi aika vanha kuva, olisko jostain vuodelta -85: 
 
Sisko ja sen veliPOSTAUS:

Postaus mistä olet erityisen ylpeä?
Turun Linnan tykkimiehenä olemisesta olen tosi ylpeä. Siinä on jotain historiallista,  koruteknistä, oikeasti toimivaa aseistusta, täydet pisteet saanut lopputyö sekä yksi Turun Linnan vetonauloista samassa paketissa.

Postaus, joka oli kuukauden suosituin?
Tässä kuussa eniten tuntuu kiehtovan mädättämisestä kertova inhorealistinen ja runsailla raadon kuvilla kuvitettu postaus. Kaikkea ne ihmiset viitsivätkin lukea...
 
Postaus, minkä haluat kaikkien näkevän?
Pronssikorun teon kaikki työvaiheet. Korunteko on tarkkaa käsityötä. Teolliset korut ovat asia erikseen, sillä niitä tehdään liukuhihnalla, mutta pienet erät ovat yllättävän ison työn takana. Postaus toivottavasti valaisee sitä, miksi käsityöläisten koruilla on kovempi hinta kuin tusinatavaraa myyvien koruliikkeiden vastaavilla versioilla. Kyseistä tekstiä on myös linkitetty ahkerasti eteenpäin sillä se kävisi kuulemma opetusmateriaalista.

SEKALAISTA:

Oletko tehnyt teemaviikkoa?
Teemaviikkoa? Hyvä kun muistan edes kirjoitella blogiini kerran viikossa. Tahti on vähän hidastunut, kun projektit ovat tulleet kunnianhimoisemmiksi ja aikaavieviksi. Yritän muistaa lisätä sisältöä vähintään pari kertaa kuussa, niin pysyvät internetkontaktit edes jotenkin pystyssä.

Onko sinulla yhteistyökumppaneita?
Muutama yritystoimintaa pyörittävä ystävä löytyy. Yhteistyö on tähän saakka ollut enemmän talkooapu-markkinakaveri-mentorointi-meininkiä, mutta ilman heitä en olisi päässyt näinkään pitkälle. 
 
Kiitos Vaskikäärme, Black Clothing Hiiden, Tmi Nämäkädet, Osuuskunta Tuulenpesä ja muut jotka tästä varmasti unohdin.

Oletko ikinä ollut blogitapahtumassa?
Jestas, onko sellaisiakin? Voisin varmaan järjestää jonkin teemapäivän tuolla navetalla. Kesemmällä voisi harjoittaa porukalla vaikka lankojen värjäystä.

TILASTOT:

Sivunkatselumääräsi tällä hetkellä?
21 654
Lukijamääräsi tällä hetkellä?
37

Päivän sivunkatselumääräsi tällä hetkellä?
27 (osa on taatusti ohjautunut roskapostipalvelimilta)

LUKULUETTELO:

Blogi jonka postauksia odotat eniten?
Before the automobile -blogi jota pitää suomalainen ompelijataituri. Jotkut sitten vaan osaavat, ja me muut huokaillaan täällä ruutujen toisella puolella. 

Blogi, joka on luettelon ensimmäinen tai viimeinen?
Ystäväni pitämä Rukinrulla. Siel on aina kaikkea tosi pehmeää. 

Blogi, mihin liityit lukijaksi viimeksi?
Taitaa olla hengenheimolaiseni Vuoden Siivoojan pitämä blogi This is not the life I ordered. Kirjoittajan kuiva huumori uppoaa kuin ruosteinen leka vanhaan venäläiseen Ladaan.

KUVIA

Näytä kolme tärkeää kuvaa blogistasi
Blogissa on yli 900 valokuvaa viimeisen kolmen vuoden ajalta, joten kolmen valitseminen tekee aika tiukkaa.


Saippuanvalmistus pääsee tähän mukaan, koska sen olen opetellut omin nokkineni luokkatoverini Leenan kanssa. Meillä oli vain joitain summittaisia esimummojen ohjeita tyyliin "ota rasvaa ja lipeätä ja keitä". Kokeilemalla ja keksimällä opettelimme miten saippuaa tehdään aivan alusta eli tuhkasta saakka. Saippuan kohdalla puhutaan siis puhtaimmasta (heh) oppimiskokemuksesta yrityksen ja erehdyksen kautta. 

Marionettiankka on mukana koska ankkaa tehdessäni laitoin kaikkeni peliin. Työ valmistui likipitäen viime tingassa päivää ennen näyttötutkintoa. Lisäksi työssä kokeilin itselleni täysin vieraita tekniikoita (veistäminen, puun muotoilu, hopeointi, suurten kappaleiden juotokset) vaikka tiesin että hommassa tulee kiire. Näyttötyötä tehdessäni (kolmatta viikkoa putkeen) jo koulun siistijäkin kävi ihmettelemässä että kuinka sinä aina olet paikalla jo aamulla ennen kahdeksaa kun yleensä täällä on väkeä vasta kymmenen jälkeen. Oli pakko kun halusi tehdä hyvää.

Äksöniä tihkuva valukuva on mukana, koska siinä tiivistyy hyvin se jännitys joka oli koko ajan läsnä kun pronssihommia tehtiin. Välineet eivät ehkä olleet parhaita mahdollisia eikä allekirjoittanut ollut niin kokenut valumies kuin mitä olisi halunnut olla, joten koko ajan sai olla p*skat housuissa että onnistuuko vai kaatuvatko pronssit syliin ja aina pumppu takoi tuhatta ja sataa. Kertaalleen oli pakko poistua ripeästi takavasemmalle, kun kipsiin kaadettu sula pronssi yllättäen syöksyi silmille kuin tulivuori konsanaan. Jälkeenpäin kyllä hirvitti. 

 
 

Bonuksena vielä yksi extratärkeä kuva viime elokuulta, kun mentiin pahemman puoliskon kanssa vihille. Eipä sitä varmaan enempää tartte selitellä. 

Kipene kuittaa. 

6 kommenttia:

 1. siinäpä se murusen ura näkyy.

  VastaaPoista
 2. Mummon pieni Kipene... Tuli ihan tippa silmäkulmaan. Tais tulla vähän ikävä omaa mummiani.
  Ny lähen tsekkailemaan kaikkia ihania vinkkaamiasi blogeja. Ja lupaan kautta kiven ja kannon, ettei tipu enää haasteita.

  VastaaPoista
 3. Ai perkele, onks mut nyt haastettu, enkä mä ees oo huomannu? :P Vähän teloilla on blogi, mut tietty tällä vois sen herätelläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyl sä voit vastailla, mä lueskelen kyllä mieluusti kaikkea vaikken aina kommentoikaan :)

   Poista