perjantai 29. marraskuuta 2013

Keramiikkaa vuosien takaa

Kävin muutama vuosi sitten työväenopiston rakukeramiikkatunneilla. Onneksi tuli otettua valokuvia prosessista, muutoin olisin varmasti unohtanut kaikki työvaiheet.

 Rakulle ominaista on arvaamattomuus, sillä polton värit syntyvät savusta jota on hankala (liki mahdotonta) säädellä. Savityöt tehdään hyvissä ajoin ennen lasitusta. Ne raakapoltetaan kuten tavallisetkin keramiikkaesineet. Raakapoltetut esineet dipataan lasitteeseen ja sitten raaputellaan lasitteeseen koloja niihin kohtiin, joihin halutaan savun värit. Lasitteen tarkoitus on suojata keramiikkaesinettä savulta.

Lonkerotarha

Malli aboriginaaleilta.
Valmiiksi kuvioidut työt ladotaan kaasukäyttöiseen polttouuniin. Rakutyöt tehdään ulkotiloissa savun takia.

Latominen tehdään varovasti ja vain muutama työ kerrallaan.

Lämpötilaa tarkkaillaan digitaalimittarilla (lanka vasemmalla)

Lämmitetyt työt nostetaan nopeasti uunista sahanpuruvatiin. Tarkoitus on, että purut leimahtavat äkkiä tuleen, ja sitten tuli tukahdutetaan peltiämpärillä jolloin savu imeytyy lasittamattomiin kohtiin.

Tuli ja leimahdus!
Kun tuli on sammutettu ja savu tehnyt tehtävänsä nostetaan valmiit työt pois puruista ja huuhtaistaan kylmällä vedellä. Kuuma-kylmä-käsittely irroittaa rakutyön pinnasta lasitteen, jolloin vaaleat kohdat paljastuvat.

Huuhtelu
Lopputuloksena on nakurakutyö, kaikissa savun upeissa väreissä.

Kaikkien kurssityöt koossa
Kiukaan silmä mökkisaunalle

Koristevati

Kukkalonkerot

Suosittelen. Oli kiva kurssi.

2 kommenttia:

 1. Ihanat noi kukkalonkerot! Sisäinen (epä)puutarhurini hykertelee ajatuksesta laittaa lonksut pihan kukkapenkkiin :-)
  Rakujutut on tosi kauniita. Ystävä tekee niitä aina toisinaan, ja tietty maanläheisyys ja yllätyksellisyys tekee niistä tosi viehkeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasittamattomissa kukkalonkeroissa oli vain se vika, että ne imaisivat mullasta kosteutta ja muuttivat hiljalleen väriään harmahtavaksi. Lienevät jo kaikki särkyneet pienen kissan leikeissä.

   Itsekin haaveilen puutarhalonkeroista, mutta niiden tarvitsisi olla vähän isompia ja kunnon kivitavaraa. Siihen tarkoitukseen voisi hyvinkin kokeilla esimerkiksi betonia :D

   Poista