perjantai 11. tammikuuta 2013

Kokeilen kolikoilla

Ensinnäkin: Suomen tai euroalueen lakipykälissä ei millään tavalla kielletä laillisin keinoin hankittujen kolikoiden (tai seteleiden) tuhoamista tai muuntamista. Kiellettyä on vain väärennetyn rahan levittäminen. Ihmisten mielissä elää sitkeästi tieto, että rahan tuhoaminen on laitonta. Tämä uskomus juontaa juurensa niihin aikoihin jolloin kolikoissa todellakin oli arvometalleja kuten hopeaa, jolloin rahan arvon alentaminen esim. kolikoita viilaamalla oli rangaistava teko. Nykyrahan arvo on lähinnä symbolinen.

Tämä vuodatus siksi, koska halusin tehdä emalointikokeiluita kuparinpaloihin ja olin liian laiska sahatakseni täysin pyöreitä kappaleita sitä varten. Asia olisi toisin jos minulla olisi kolikkoleikkuri, jolloin voisin tyytyväisenä hakata kuparilevystä valmiita, täysin pyöreitä palasia. Otin siis avuksi vuosien aikana kerryttämäni viisisenttisten kokoelmani ja lähdin jälleen testailemaan emaleiden toimivuutta.

Hyvin toimivat.

Pikkuisilla lasihelmillä  sai aikaan kivoja marjaterttuja. Hiustenhienoilla lasitangoilla pystyi muotoilemaan oksia ja lehtiä.

Palaset aseteltuna kuumennusta varten

Heti kuumennuksen jälkeen. Värit ovat vielä vähän omituiset.

Lopputulos oli oikein herkullinen.

Ja sitten en malttanutkaan enää lopettaa!

Kuvassa vain noin puolet valmiista kolikoistani. Toinen puoli odottaa viimeistelykiillotusta.

Tästäkin voisi tehdä kunnollisen kuvaraportaasin, sillä emalointiin liittyy yllättävän monta pienenpientä vaihetta joita olen aiemmin jo hieman esitellytkin. 

Lisäksi olen hinkuttanut ketunnahkaa, mutta se projekti ansaitsee ihan oman esittelynsä jahka kettu alkaa näyttää valmiihkolta. 

2 kommenttia: