maanantai 14. heinäkuuta 2014

Oma maa morsinko, muu maa mustikka

Värjäri hurahti urakalla.

Omassa pihassa kasvaa pikkuinen morsinkotarha. Morsingon siemenet sain muinaistekniikan tekstiilityöopettajaltani. Saamani siemenet ovat samaa kantaa kuin Maatalouden tutkimuskeskuksen viljelemä kanta. Istutin siemeniä aika tiuhaan, joten taimia piti ehdottomasti harventaa. Korjasin siis pari kolme kourallista tuoretta morsinkoa värjäystesteihin.


"Cultivare Isatis necesse est" tai jotain sinne päin (= Mikään ei ole niin tärkeätä kuin morsingon kasvattaminen). 
 Annoin tällä kertaa piut paut kaikenlaisten pH-arvojen ja tarkkojen määrien mittailuille ja menin värjäyksessä ns. näppituntumalla eteenpäin. Kyyppivärjäyksessä on muutamia tärkeitä kikkoja joita tarvitaan onnistuneen lopputuloksen saamiseksi (lämpötilat, pH-arvot...), mutta on sitä ennenkin osattu värjätä ilman kaikenmaailman mittareita.


Ensin silppusin kasvit ja kippasin ne lähes kiehuvaan veteen puoleksi tunniksi lillumaan. Sitten siivilöin lehdet liemestä pois. Jäljelle jäi kellertävä "morsinkotee".


Aiemmista saippuankeitoistani jäi yli reilusti tuhkalipeää, näppärästi säilöttynä viinapulloihin (supersyövyttävää!). Kippasin reilun lorauksen lipeää morsinkoteehen, ja pH:n muutos sai aikaan välittömän tummumisen liemessä (keltaisesta tummanvihreäksi). Vatkasin pienen tovin lientä, jotta kaikki ainekset sekoittuivat kunnolla.

Natriumditioniitti

Lämpömittarin näyttäessä noin 50 astetta oli aika lisätä natriumditioniitti liemeen. Sitä saa kaupasta nimellä Nitor Remover, jos käy tuuri. Liedon ruokakaupoista sitä on turha haeskella, eikä sitä tuppaa löytymään isommistakaan päivittäistavarataloista. Onneksi ei sentään tarvinnut lähteä Turkua kauemmaksi etsimään kemikaalia, sitä löytyi vajaan 25 km:n päästä kotoa (..rrrrkele)! Kemikaali poistaa vedestä hapen mikä on tarpeen tällaisessa kyyppivärjäyksessä.


 Annoin liemen hautua siinä tasaisessa 50 asteen lämmössä noin puoli tuntia ennen värjäyksen aloittamista.

Tein vitivalkoisesta 7 veljestä -langasta neljä pienenpientä vyyhtiä ja yhden isomman. Koska tuoretta morsinkoa oli vain pari kourallista ajattelin käyttää vain pienet vyyhdit ja säästää ison vyyhdin johonkin toiseen kertaan.


Värjäys tapahtuu yksinkertaisesti niin että pestyt, kosteat vyyhdit kastetaan n. 5-15 minuutiksi liemeen jonka lämpötila on noin 50 astetta.

Vyyhti vedessä
Kun lanka on imenyt morsingon väriä tarpeekseen se nostetaan ilmaan. Tässä kohtaa langat vaihtavat väriä vihreänkeltaisesta siniseksi. Värin muuttuminen on joka kerta aina yhtä ihmeellinen näky.

Baby blue :D
Vielä ihmeellisempää oli se, että morsingon väri ei hiipunut jälkiväreissäkään, kuten olin olettanut. Kun olin käyttänyt liemessä vielä neljännen pikkuvyyhdin jouduin toteamaan että meikäläiseltä loppuvat langat ennen kuin liemestä loppuu väri. Iskin isoimman vyyhtini liemeen ja totesin että "eiköhän tuo ime loput värit". No imihän se, ja vielä olisi saanut lisääkin.
 
Tama-kissa tarkastaa lopputuloksen
Kaikki vyyhdit nipussa, ja paljaalla silmällä näistä ei pysty mitenkään sanomaan mikä on ensimmäinen väri, mikä toinen, mikä kolmas jne. Uskomattoman tasalaatuinen ja suloinen sinisävy noin pienellä määrällä morsinkoa. Olen ällikällä lyöty.


Muissa uutisissa: takapihan kompostissa on pesinyt punarinta

Emo piileksii. Kuvasta saattaa erottaa punaisen naaman ja mustat nappisilmät.
Törmäsin pesään raivatessani kompostia kun säikähtänyt pikkulintu pakeni haravaani. Jäi sen kompostin raivaaminen tältä kesältä sikseen, päätin antaa pesimärauhan uudelle naapurilleni. Pesässä oli ainakin viisi munaa, ja poikaset kuoriutuivat pari viikkoa sitten. 

Pienet nälkäiset nokat
Olen käynyt vakoilemassa pieniä piiperöitä kameran objektiivin kautta parin metrin päästä etten häiritsisi perheonnea enempää. Kunnes sitten tänään...


Poikaset olivat lähteneet pesästä. Jäljelle oli jäänyt vain yksi kuoriutumaton muna.

Tuli jotenkin tyhjä olo, mutta niin se on aika poikasten lentää pesästä.

4 kommenttia:

  1. Vahvan ja kauniin sinisävyn olet saanut noinkin vähällä määrällä! Itse olen käyttänyt Tetridesingista tilaamaani natriumditioniittia, mutta kivaa kuulla,että Nitorikin toimii. Mielenkiintoinen on myös mataranjuurivärjäyksesi ja kaunis sävyinen lanka!
    Huomenna menemme Koroisiin Värjärikillan paikallisporukan kanssa värjäämään indigolla........

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma morsinko kyllä yllätti todella vahvasti. Varmaan olisi vielä saanut toisenkin 500 gramman vyyhdin sinerväksi sillä määrällä.

      Ja tuo Nitoriin lisätty hajuste on sitä luokkaa että taidan itsekin tilata puhdasta kemikaalia seuraavaan pataan. Voin suositella sitä lähinnä hätäratkaisuksi vastaaviin "pakko päästä värjäämään" -tilanteisiin.


      Poista
  2. No voi köö. Oon ehkä pikkuisen kade morsonkoviljelmästäsi, vaikken muka sinisestä tykkääkään. Oishan se upea päästä silti kokemaan tuo värimuutos ja poikkeuksellinen kasviväri joskus. Ja sit vois iskeä keltaista päälle, niin sais ärtsyn vihreää. Argh, jos joku hiipii sun pihassa yön pimeydessä, niin se olen minä vain monrsingon lehtiä napsimassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tattista, mutta ei se sininen ole minunkaan lempivärini, varsinkaan tuo viimeisin "Baby Blue" -sävy. Odotin paljon tummempaa sinistä. Viljelen kasvia koska muinaistekniikka ja historiaharrastus ikään kuin velvoittavat. Lisäksi värjäys on hauskaa. Eikä ole tarvis tulla luvatta hakemaan lehtiä, niitä pitää perata vielä toisenkin kerran tänä kesänä jotta mahtuvat kasvamaan, ja ensi vuoden syksyllä tulee tuurilla morsingonsiemeniä joita voin mieluusti jakaa myös muille harrastajille. On myös hyvä perhoskasvi se, kukkii kauniin keltaisin kukkasin.

      Poista