keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Korvalusikka

Muinaisaikana, kun naisten rinnoilla roikkuivat mahtavat emännänvitjat, tehtiin monet käyttöesineet arvokkaista materiaaleista. Kaulavitjoista roikkui erinäköisiä tarve-esineitä, kuten pinsettejä, avaimia ja tietysti korvalusikoita.

Korvalusikka, valettua pronssia
Tämä topsi-puikkojen edeltäjä toimitti tarve-esineen lisäksi myös korun virkaa. Arvometallista tehty esine kertoi kantajansa varakkuudesta. Köyhempi rahvas sai tyytyä rapsuttelemaan kutiavaa korvaa sormenpäillään. Korvalusikalla kaivetut vaikut laitettiin myös hyötykäyttöön, sillä korvavahalla voitiin pehmittää sormiin tulleita kovettumia taikka suojella ahkeran kehräämisen aiheuttamia haavaumia. Lääketieteellisestä vaikutuksesta en osaa kyllä valitettavasti kertoa mitään.

Korvalusikkani tumma pinta ei kerro ahkerasta käytöstä vaan patinointikokeilusta. Upotin lusikan merisuolaveteen vuorokaudeksi saadakseni pintaan hieman hapettumaa. Lusikan pinta tummui ja muuttui himmeäksi, vain kärkeen on ilmestynyt vihreää patinaa. Lusikan kokonaispituus on n. 5,5 cm.

Muistavathan kaikki sitten, että korvakäytävään ei oikeasti saa työntää mitään ettei tärykalvo vaurioidu!

8 kommenttia:

 1. Vai korvalusikka. En kaivelis, mut tissin (ei kun siis poven, tietystikin) päällä voisin kuljetella.

  VastaaPoista
 2. Tosi hieno ja koruna minäkin pitäisin!!

  VastaaPoista
 3. Kävin vuosia sitten vyöhyketerapeutilla, joka hoiti sekä jalkapohjia että korvia. Hän käytti pientä puikkoa, jonka toisessa päässä oli isompi, toisessa pienempi pallukka. Kerran olin matkalla kotiin hoidosta, ja sain ahaa-elämyksen: ehkä korvalusikalla onkin hierottu lähinnä ulkokorvaa? Tää on kyllä ihan foliohattu-tasoinen idea, mutta korvien hierominen tekee hyvää. Varmasti se tiedettiin rautakaudellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuten mikään huonompi teoria, vaikken ole tällaista itse tavannutkaan. Pistetään tieto korvan taakse (heh) odottamaan sopivaa hetkeä korvan hieromiselle.

   Poista
 4. Enpä oo korvalusikasta kuullutkaan ennen - näin taas tietämys avartuu. Mutta aika kätevä, ois aina matkassa. Niiden löydösten hyötykäytöstä en kumminkaan niin innostunu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se vaikku tavallaan hygienistä, kun se on oman kropan tuote, ainakin näin ymmärtäisin. Kaivaahan jotkut nenäänsäkin :D

   Poista