perjantai 9. joulukuuta 2011

Nahkatöitä

Alkaa olla viimeiset valmistelut jo tehty, ja hyvä niin sillä ensi viikolla on näyttötutkintotilaisuus. Siihen on valmistauduttu sekä hienoilla käsitöillä että kolmekymmentäsivuisella esitelmällä syksyn kursseista. Pidetään peukkuja!

Hiljaisia koulupäiviä täyttääksemme olemme ottaneet pienen sivuprojektin: nahkaleilin. Materiaalina on kasviparkittu (teollinen) nahka sekä kerrattu pellavalanka. Ompelu on suhteellisen hidasta hommaa ja naskalia saa olla teroittamassa tuon tuostakin. Tätä olen nyt vääntänyt aina pari tuntia kerrallaan muutaman viikon ajan.

Palaset aluillaan
Ompeleita tehdään kaksi riviä, joten työtä on. Ommeltu leili kastellaan, täytetään kvartsihiekalla ja jätetään kuivumaan noin viikoksi. Sen jälkeen leilille on määrä tehdä mehiläisvahakäsittey joka tekee nahasta vesitiiviiin. Toivotaan että tästä tulee hyvä. Tulee ainakin opiskeltua nahan ompelemista.
Hiekalla täytetty leili

Voin muuten suositella Al Stohlmanin kirjaa Art of Hand Sewing Leather. Sisältää paljon kuvia ja on melkoisen idioottivarma opas ensikertalaiselle.

4 kommenttia:

 1. Onkohan tuota teosta Suomen maalta saatavilla..? Mistä olet käsiisi saanut? Tuskin luopua haluat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni löysin opuksen ihan koulun kirjastosta. Kannattaa tarkistaa paikalliskirjastojen listat myös.

   Poista
 2. Yritys on kova, mutta tulokset kehnoja! Vielä kysymys, mistä sie olet työvälineesi hankkinut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilattiin koulun kautta välineet Nahkakunta-nimisestä firmasta, mutta myyvät vain tukkuna. Käsinompeluun tarvitsee periaatteessa vain naskalin, nahkaneuloja, mehiläisvahaa ja pellavalankaa.

   Poista