perjantai 23. syyskuuta 2011

Kasvikurssilla Kustavissa

Taannoin pidetty kasvikurssi sai tällä viikolla jatkoa Kustavin Itätalolla (http://www.itatalo.fi/). Matkaa Turusta kertyi 80 kilometriä mutta mielestäni paikka oli pienen vaivannäön arvoinen. Upea vanha miljöö komeine rakennuksineen on pääasiassa talkoovoimin kunnostettu tuleva hyvinvointikeskus. Saimme majoittua tilan väentupaan ja kierrellä vapaasti kartanon alueella vastineeksi pienestä talkooavusta. Syyskoleudesta huolimatta reissu oli lämmin ja mukava ja uusiin luokkatovereihin oli hauska tutustua hieman vapaamuotoisemminkin.

Väentupa 1800-luvun tyyliin
Vilja-aitta toimii majoitustilana
Meitä ilahdutti neljä vilkasta kissanpentua (kuvassa kaksi)!
Herra Ruohonen
Tilalla kasvoi mm. perunaa, tomaattia, vuohia, lampaita sekä paljon erilaisia villivihanneksia ja hyötykasveja.

Kipenettä korkeampi ukontulikukka
 Ukontulikukka käy mm. kitkatulen tekemiseen. Siemenkotia on käytetty myös soihtuina (mistä myös kasvin nimi). Nahistuneista lehdistä saa kuulemma suhteellisen hyvää kessun korviketta jos sellaisesta välittää. Kasvi on kaksivuotinen ja todella komea kukkiessaan.

Isohirvenjäkälää leikkaamassa
 Isohirvenjäkälä tarvitsee ryöpätä kerran tai kahdesti kitkeryyden poistamiseksi, mutta kasvi on sellaisenaankin syömäkelpoinen. Parin ryöppäyksen jälkeen maku oli metsäisen mieto, rakenne jokseenkin jäkäläinen ja toi mieleen japanilaiset leväruoat. Kerätessä kannattaa leikata kasvi niin että juuret jäävät maahan tekemään uutta kasvustoa. Kuivattu isohirvenjäkälä käy myös teehaudukkeeksi.

Illallinen
 Illalliseksi saatiin saalista: perunoita, sieni-sipulikastiketta, isohirvenjäkälää sekä kesäkurpitsaa. Nälkä lähti!

Isomaksaruoho
Isomaksaruohosta tuli kertarykäyksellä lempikasvini. Kasvi viihtyy kalliolla ja on kokonaisuudessaan syötävä, myös raakana. Kansanomainen nimi tuntee isomaksaruohon myös kallioperunana. Kasvi oli herkullinen ja mehevä makupala.

Savikka
 Savikka käy puuroaineeksi ja on suhteellisen runsas villikasvi. Sen ensimmäiseen keitiinveteen liukenee kasvin omia saponiineja joita voi käyttää vaikkapa tiskiaineena!

Pakurikääpä
Pakurikääpä viihtyy kuolevan koivun kyljessä ja irtoaa melko helposti. Raastettuna ja hitaasti haudutettuna siitä saa vaniljan makuista teejuomaa. Erinomaisen herkullista ja mietoa kahvinkorviketta.

Herra Ruohonen helpottaa kantamisen taakkaa

Tilalla majailleet ystävälliset vuohet, herra ja rouva Ruohonen seurasivat meitä kasviretkelle ja maistelivat keräilijöiden käsissä olleita herkkuja aivan estottomasti. Pariskunnan aitaukseen saamiseen tarvittiin kolme reipasta henkilöä
  
Työmaa
Itätaloa korjataan ja restauroidaan jatkuvasti. Tilalla on 14 rakennusta joista osa on jo kattavan korjauksen tarpeessa. Teimme oman osamme ja peittelimme vanhan myllyn pressuilla talven varalle. Toivottavasti myllyvanhus kestää vielä ensi kesään asti. Koneisto vaikutti erinomaisen hyväkuntoiselta rakennuksen ikään nähden vaikka pintalaudoitus ja perustukset olivatkin hieman säiden pieksämiä.

Itätalolla voi järjestää kaikenlaisia tapahtumia: retrettejä, tyky-päiviä, kokouksia, pienimuotoisia leirejä sekä tilata monenlaisia luontaishoitoja. Suosittelen ehdottomasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti