perjantai 11. marraskuuta 2011

Koneellisen puutyön perusteet

Muutama viikko sitten alkoi koneellisen puuntyöstön peruskurssi. Pääsimme porukalla isoihin konehalleihin leikkimään isojen poikien leluilla. Mutta ensin piti tehdä työsuunnitelma. Itse olin ihastunut viikinkiaikaiseen arkkumalliin mikä kapenee ylöspäin ja toimii mm. markkinapenkkinä. Siitä siis piti aloittaman.
Lähtöpiste, n. 30 cm leveää raakalankkua

Taikalaatikko
Raakalaudasta sahattiin noin-mittaiset pätkät ja pätkät liimattiin isommiksi liimapuulevyiksi. Valmiit liimapuulevyt syötettiin taikalaatikkoon eli tasohöylään joka höyläsi levyt sopivan paksuisiksi. Levyt puolestaan mitattiin ja sahattiin hervottoman kokoisella pöytäsahalla sekä vannesahalla sopiviin kallistuskulmiin.

Talttausta
Valmiihkot reunapalikat ja sahausjäljet viimeisteltiin taltalla ja vasaralla, päätylautoihin tehtiin lovet pohjalautaa varten. Kummallista, miten toisiinsa täydellisesti sopivat palat lakkasivat sopimasta yhteen viimeistelyvaiheessa. Tämä tarkoitti lähinnä lisää työtä, eli paikkalastujen veistelyä.
Paikkapalikka
Kun viimeisetkin mitat oli saatettu kohdilleen ja reunat täsmäsivät oli aika koota arkku. Ensin otettiin harjoittelukierros, jotta liimausta tehdessä kaikki sujuisi täsmällisesti.

Palaset ilman liimaa eivät oikein pysy koossa.
Varsinaiseen kokoamiseen tarvittiin kolme henkilöä eli kuusi kättä. Onneksi luokkatoverit ovat lähellä kun hätä on suurin, ja kokoaminen sujui hyvin. Seuraavaksi olisi tarkoitus tapittaa päädyt pidon varmistamiseksi ja mahdollisesti maalata tai petsata arkku. Tästä tulee lanka-arkku!

Arkku puristuksissa
Liiman kuivuttua reunoihin porattiin reiät tappeja varten. Vaikka olimme käyttäneet hervottoman kokoisia työkoneita koko kurssin ajan minua alkoi toden teolla pelottaa vasta kun sain käsiini akkuporakoneen. Se oli ainoa työkalu koko prosessissa jota ei voinut säätää mekaanisesti vaan homma piti hoitaa puhtaasti käsivaralta ja kertalaakista oikein.

Siinähän se tekijä tapittaa

Lopuksi vielä mekaaninen kuriositeetti: laite, mikä poraa neliskanttisia reikiä! Ei, tätä ei käytetty arkun teossa.

Rei'itin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti