keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Veistopuukko

Appi tilasi itselleen hyvän vuolupuukon jo pari vuotta sitten. Sain lopultakin tilauksen valmiiksi.

Terän ostin suosiolla ammattimieheltä, puukkoseppämestari Vilppolalta. Ahjolla ei tullut koskaan vietettyä niin paljoa aikaa että terän takominen olisi onnistunut ja likeltä löytyi sopivasti ammattilainen joka tekee priimaa. Joskus on vaan fiksumpaa ulkoistaa asiat.

Helat, kahvat tupet ja muut jäivät sitten tämän artseaanin nakuteltaviksi.

Tupen ompelua
Istutin puukonterän polttamalla saarnipuuhun, veistin kahvan muotoonsa ja pintakäsittelin öljyllä. Pronssivalettu hela oli tehty jo pari vuotta sitten valmiiksi ja sen viimeistely tuli tehtyä kahvanveiston yhteydessä. Lähinnä valuvirheiden viilausta ja helan kiillotusta.

Valmis setti
Puukon päätyyn kiinnitin pronssilevystä sahaamani koristehelan johon tein hopeisilla riimuilla lahjan saajan nimikirjaimet, RK, hieman tyylitellysti.

Päädyn koristehela

Tuppi ommeltiin teollisesti kasviparkitusta naudanvuodasta pellavalangalla ja käsiteltiin nahkarasvalla. Tupen sisällä on puinen lesta mikä estää terää tulemasta tupen läpi. Senkin kaivertaminen oli oma operaationsa.

Hyvät puukonteko-ohjeet löytyvät mm. tuolta: http://tn-opetus.blogspot.fi/search/label/puukko

6 kommenttia:

 1. Voi jestas mikä puukko! Kyllä hyvää vaan kannattaa odottaa.
  En uskalla edes ajatella kuinka monet tunnit tuon tekemiseen on aikaa hurahtanut - vaan on se kaiken sen väärti. Ja toisaalta - kuka sitä aikaa laskee läheisille tehdessään :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän siinä tovi meni, mutta on tuo appi ollut täällä auttelemassa kaikenlaisten remppojen kanssa että ansaittu lahjahan tuo oli. Toivottavasti lahjan saajakin tykkää ;).

   Poista
 2. Ovat nuo sinun tekemiset niin taidokkaita, harkitun yksityiskohtaisia ja ainutlaatuisia, että mulla lopuu sanat niitä ylistää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No johan tässä punastuu! Kiitoksia oikein paljon :D

   Poista