sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Sukkaa pukkaa: keskiaikaiset sukat Neulakon ohjeiden mukaisesti

Tyhjensin joululomien aikana kangaslaariani tekemällä itselleni muutamat sukat. Mahtavan autenttisen ohjeen löysin Neulakon sivustoilta (pdf-muotoisena), mutta kaavojen teko oli jostain syystä pienille apinanaivoilleni yllättävän haastavaa - en meinannut aluksi millään hahmottaa kaavan piirtämistä vaan tappelin paperikaavan kanssa tuntitolkulla ennen onnistumista. Siispä tein kuvallisen ohjeen tukemaan Neulakon kaavoja (itselleni tueksi sekä rautalangaksi sitä tarvitseville). Omaa kuvaohjettani kannattaa ja pitää lukea yhtäaikaisesti Neulakon ohjeiden ja havaintokuvien mukaisesti, muuten tässä ei liene mitään tolkkua.

Tarpeelliset mitat:

A = nilkan ympärysmitta
B = jalkaterän ympärysmitta nilkan kohdalta
C = mitta kantapään keskiosasta A-viivaan
D = etäisyys B:stä kantapäähän
E = säären ympärysmitta paksuimmasta kohdasta
F = A:sta E:n
G = A:sta polven yläpuolelle (tai sukan yläreunaan)
H = etäisyys B:stä päkiään (I-viivaan)
I = Ympärys päkiän kohdalta
J = Etäisyys B:stä jalan kärkeen

Tämä sukka tehdään kahdesta osasta, sääriosasta sekä jalkaterästä. Jalkaterän ympärille tulee sauma. Myös jalkapohjan keskikohtaan tulee sauma, samoin pohkeen ja kantapään taakse. Kaavan teko aloitetaan sukan yläosan tekemisellä:

Ensin piirretään sukan korkeus kantapään korkeudesta sukan yläreunaan. Alareunaan merkitään piste 1.

Piste 1, piste 2. mittauksessa.
Pisteestä 1. mitataan jalkaterän ympäryksen kolmasosa (B-mitta) ylöspäin. Tämän merkin kohdalle piirretään B-mitan puolikkaan mittainen vaakaviiva.  Vaakaviivan päästä piirretään B-mitan pituinen  viiva suoraan alas. Eli saman verran alas kuin mitä ensin ylöskin. Merkitään tähän kohtaan piste 2. Tämä neliö edustaa jalkaterän ympärysmittaa nilkan kohdalta.


Vaakaviiva ja kakkospiste.
Seuraavaksi piirretään kantapään kohta. Pisteestä 2. piirretään D-mitan pituinen vaakaviiva, joka on piste 3.

Piste 3, kantapään keskitaka.
Sitten aletaan hakea nilkan kapeinta kohtaa. Pisteestä 1. mitataan C:n mittainen viiva, jonka korkeudelle merkitään vaakaviiva, pituudeltaan joko A:n tai I:n puolikkaan mittainen, riippuen siitä kumpi mitoista niistä on suurempi (sukka pitää saada jalkaan). Tästä tulee piste 4.

C on siis kantapään korkeus maasta nilkkaan saakka. 
Seuraavaksi merkataan sukan korkeus pisteestä 1. ylöspäin. Kyseessä on F-mitta johon voi myöhemmin lisätä senttejä riippuen siitä miten pitkää sukkaa on tekemässä, nyt haetaan pohkeen paksuinta kohtaa. Merkataan mitatun pisteen korkeudelle E-mitta, eli pohkeen puolikkaan mittainen viiva. Tähän viivan päähän merkataan piste 5.

Sukan korkeus, eli F-mitta

Yhdistetään piirtämällä pisteet 3, 4 ja 5. Nyt meillä on sukan kaava. Sukan pituutta voi ja kannattaa lisätä itselleen mieluisaksi. Itse lisäsin tähän kaavaan n. 15 cm jotta saisin polviin asti yltävät sukat. Kantapään pyöristäminen on myös suositeltavaa ettei terävä kulma jää kengän sisään hankaamaan.

Raakakaava. 

Seuraavaksi piirretään jalkaterä.

Jalkateräkappale kiinnittyy tuohon varressa olevaan neliömäiseen koloon.

Ensin merkataan kaavaan B-mitan puolikas.

Tein kärkiosan kaavan taitettuun paperiin. Kätevää on se.

Kaavan alareunasta, (taitteen kohdalta, tai kekskietuviivasta) mitataan J-mitan verran suoraan ylös ja merkitään. Samalle linjalle mitataan H-mitta ja merkitään.


Tässä kuva, jotta ei jäisi epäselväksi. Mitenkä tätä pitikin aikanaan miettiä niin pitkään...

H- mitan kohdalta piirretään I-mitan puolikkaan mittainen vaakaviiva, merkitään.


 Lopuksi piirretään nämä kolme merkittyä pistettä yhteen (J-mitta, B1/2-mitta sekä H-mitan vaakaviiva). kaareksi ja voila, meillä on sukan kaavat!

Ompelujärjestys on luonnollisesti seuraava: kiinnitä jalkateräosa varsiosaan. Ompele takasauma. Käännä ja huolittele saumanvarat. Ompele sukan suun käännös. Valmista tuli. 


Hyvä. Ja ei kun ompelemaan!

Nämä sukat tein trikoosta. Tulevat ihan arkikäyttöön. Tätä kangasta ei tarvinnut leikata täysvinoon, ja saumanvaroistakin sai ottaa ronskisti mittaa pois kankaan jouston takia. Samasta syystä jouduin trikoosukissa muokkaamaan jalkaterän kiinnityskohtaakin, mutta sukan periaate on sama kuin ohjeessa. Mä tykkään,  sukat istuvat hyvin ja tuntuvat mukavilta.


Nämä sukat tein täysvinoon leikatusta pellavasta ja ovat tosi mukavat (ja likaiset) jalassa. Ja vanhat!
Jos haluaa suippokärkiset sukat kannattaa jalkateräkappaleeseen lisätä pituutta. Epäilen tosin että tiittisukat voivat olla kengissä vähän epämukavat mutta mistä sen tietää ennen kuin kokeilee.

5 kommenttia:

  1. Makeet! Ehkä teen tuollaiset muuten vaan, vaikka en historianelävöittämistä harrastakaan. Tässä linkki mun japanilaisen kaverin blogiin, jossa on ommellut sukat - kuulemma vanhan malliset, vaikka fleeceä ovatkin.

    http://kazumikrafts.typepad.com/kazumikrafts/2009/10/fleece-socks.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, hei, nuohan näyttävät lämpöisiltä. Juuri sitä mitä neulontataidoton meikäläinen tarvitsee. Kiitos oikein paljon!

      Poista
  2. Moikka, käyhän kurkkaamassa, meidän blogissa on tunnustus sinulle.

    VastaaPoista
  3. Nää näyttää niin mukavilta ja söpöiltä! :D
    Ihan pakko jossain kohtaa kokeilla, kunhan jaksaa perehtyä ajan kanssa ohjeisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on tosi kivat. Tosin tällaisiin sukkiin tarvitaan joko a) sukkanauha tai b) kuminauha. Sellaistenkin kanssa voisi kokeilla jotain söpöä.

      Poista